Deze studentenzwemcompetitie, kortweg NSZK, bestaat uit vier wedstrijden en is voor studentenzwemmers afkomstig van het HBO en WO die bij een (studenten)vereniging lid zijn die aangesloten bij de Stichting NSZK. Daarnaast wordt er elk jaar het Nederlands Studenten Kampioenschap Zwemmen (NSK zwemmen) gehouden en sinds 2013 ook het Nederlands Studenten Kampioenschap Openwaterzwemmen (NSK openwaterzwemmen). De NSK’s zijn open voor alle studenten (ongeacht vereniging) binnen Nederland.

Kenmerkend aan deze wedstrijden is dat elk niveau welkom is en dus ook aanwezig is. Van beginnende zwemmer die net 50m vrij kan tot aan zwemmers die op nationaal niveau presteren. Deelnemersaantallen variƫren tussen de 250 en 400 deelnemers. Na het zwemmen zorgt de organiserende vereniging voor het avondeten en aansluitend een groot feest.

Momenteel zijn er 11 studentenzwemverenigingen die meedoen aan de NSZK’s.